sreda, 16. julij 2014

13. International Talent Support srečen za Natalijo Mencej

Zveneča modna imena, kup nadobudnih mladih modnih ustvarjalcev in mamljive nagrade - to je mednarodni natečaj ITS (International Talent Support), že 13. po vrsti, ki je to soboto potekal v Trstu, in smo se ga udeležili, med 700 povabljenimi gosti, tudi novinarji iz Slovenije. Tokrat so se v finalu predstavili kar trije slovenski oblikovalci, kar je za našo državo še neviden dosežek!
Diesel in njegov ustanovitelj Renzzo Rosso z ITS sodeluje že od leta 2002
Za tiste, ki ITS-a ne poznate, naj povem, da je to modni natečaj, ki se je začel kot majhen projekt, a je zelo hitro prerastel v mednarodni dogodek pod pokroviteljstvom znamke Diesel, in na njem se predstavljajo resnično obetavni mladi oblikovalci oblačil ter modnih dodatkov. Tu se prav gotovo rojevajo bodoče zvezde tega posla.
V Trst se zgrne na stotine mladih z vsega sveta, ki se potegujejo za finančne nagrade in še bolj kot to za nove karierne priložnosti na področju oblikovanja ženske in moške mode, modnih dodatkov ter modne fotografije. Poleg Diesla v projektu sodeluje še veliko znanih imen, med njimi so Swarovski, Swatch in YKK.
letošnjo temo Lucidne sanje je po mnenju strokovne žirije najbolje zadela Britanka Katherine Roberts-Wood
Nagrado Diesel in šestmesečno pripravništvo v Dieslovem kreativnem timu je dobila Zoe Waters
Trinajsti natečaj je potekal pod sloganom Lucidne sanje. Tekmovalci so se pomerili v štirih kategorijah: nakit, modni dodatki in moda, ki se jim je letos pridružila nova kategorija umetniški izdelki. Vsa prijavljena dela so pregledale štiri žirije, med katerimi so bili modni strokovnjaki, kostumografi in priznani umetniki ter poslovneži. Skupni fond za nagrade je bil 100.000 evrov, a za marsikaterega perspektivnega modnega oblikovalca je bila kot že v preteklih letih najpomembnejša priložnost, da sklenejo poslovno sodelovanje z enim od podjetij ali dobijo v njem pripravništvo, s tem pa tudi izhodišče, da si zgradijo trdno in prepoznavno kariero v muhastem svetu mode.
Dovolj je že, da omenimo nekaj imen žirantov in jasno bo, da je ITS zares pomembna odskočna deska: Consuelo Castiglioni, ustanoviteljica blagovne znamke Marni; Nicola Formichetti, umetniški direktor znamke DIESEL; kultni oblikovalec čevljev Nicholas Kirkwood; kuratorka Barbara Grispini iz ustanove British Fashion Council; Johnny Coca, direktor dizajna pri modni znamki Celine; Sara Maino, starejša urednica modne biblije Vogue Italia; Carla Sozzani, slavna ustanoviteljica 10 Corso Como; Isabella Zegrini, odgovorna za Christian Dior haute couture modne dodatke; Jane Reeve, glavna direktorica Camera Nazionale della Moda Italiana; Deanna Ferretti iz Modatece in znana modna urednica ter blogerka Susie Bubble ter kajpak nepogrešljiva Barbara Franchin, direktorica ITS in nadzornica celotnega projekta. Žiriji se vedno pridruži tudi zmagovalec prejšnjega leta, tokrat je bil to Hanchul Lee, ki je lani popolnoma očaral tako žirijo kot občinstvo.
s to kolekcijo je Natalija Mencej zmagala v kategoriji ITS Fashion
Zdaj pa k Slovencem, ki so zastopali ‘naše’ barve. Najprej omenimo modni dvojec olgafacesrok – Olgo Košica in Roka Marinška, oblikovalca nakita, ki sta med 100 kandidati, oblikovalci nakita z vsega sveta prišla med 10 najboljših v kategoriji ITS Jewellery, kot sem že pisala. Natalija Mencej je sicer po rodu Ukrajinka, a ima slovensko državljanstvo, čeprav biva in dela v Londonu, tako da se uradno pač smemo ‘pohvaliti’ z njeno zmago, saj je v kategoriji ITS Fashion prejela odmevno nagrado Camere Nazionale della Moda Italiana, to je 2.500 evrov in sodelovanje z znamko Trussardi!
Natalija Mencej je za kolekcijo oblačil, ki so jo navdihnili tovornjakarji, prejela nagrado italijanske neprofitne organizacije Camera Nazionale della Moda in polletno prakso v modni hiši Trussardi
Nagrado za naj modno kolekcijo leta (25 tisoč evrov za razvoj nove kolekcije, ki jo bo lahko predstavila na ITS 2015) je šla v roke Katherine Roberts-Wood iz Velike Britanije. Nagrado Diesel (15.000 evrov in šestmesečno pripravništvo v Dieslovem kreativnem timu) je dobila Zoe Waters, prav tako Otočanka. Posebno modno nagrado v višini 5000 evrov je žirija odmerila Islandki Aniti Hirlekar.
slovenska ekipa novinarjev na letošnjem 13. ITS
Nagrado Vogue Talents Award, ki obsega foto snemanje in intervju v septembrski številki Vogue Italia, je prav tako prejela Katherine Roberts-Wood, ki se je ta večer tako okrasila kar z dvema nagradama. Priznanje SHOWstudio je dobil japonski oblikovalec Yasuto Kimura. Nagrado Modateca je za najbolj zanimivo kolekcijo pletenin prejela Nemka Anna Bornhold.
zmagovalna kolekcija pletenin Anne Bornhold
Najboljšo kolekcijo na področju modnih dodatkov je po mnenju zahtevne žirije naredila Estonka Mirja Pitkaart, ki bo prejela pet tisoč evrov in udeležbo na pomembnem modnem sejmu Modamont. Nagrado multinacionalke YKK (10.000 evrov ter intervju v oktobrski številki revije Dazed&Confused) gre v roke Ivane Damjanović iz Srbije, ki je obenem prejela še posebno nagrado Eyes On Talents.
prepričljiva Maiko Takeda je dobila nagrado Vogue Talents
Vogue Talents nagrado je prejela Japonka Maiko Takeda. Prestižno nagrado Swatch (10.000 evrov in plačano pripravništvo v Swatch Creative Lab) je dobila Virginia Burlina iz Italije. Nagrado Swarovski (vsak po 10.000 evrov in šestmesečno pripravništvo v predstavništvu Swarovski v Avstriji) sta dobila kar dva finalista in sicer Noriko Nakazato, Japonska in Lior Shulak, Izrael. Nagrado Samsung GALAXY Award (10.000 evrov) je dobila Leonie Barth iz Nemčije.
Za konec lahko strnem vtise samo v naslednje besede: ITS je vsako leto boljši in komaj čakam naslednjega!


Fotografije: Daniele Braida, Gianmaria Gava, Giovanni Giannoni, Giuliano Koren in Nicha

Ni komentarjev:

Objavite komentar