sobota, 10. maj 2014

Zakaj se moraš OBVEZNO zaščititi pred soncem?

Prav nobeno naključje ni, da sem obvezno poudarila z velikimi črkami. Kajti, dejstva so pač taka - sevanje sonca je iz leta v leto močnejše in prav tako smo v širši javnosti in medijih šele pred dobrim desetletjem začeli na veliko govoriti o 'nevarnih' sončnih žarkih. Ti sicer delujejo zelo spodbudno na naše razpoloženje (to vedo vsi s sezonsko depresijo), sončenje povezujemo tudi z dopustom in prostim časom, a žal UV žarki zelo slabo delujejo na našo kožo.
Dovolj bi bil že podatek, da je prav sonce tisto, ki najbolj načenja lepoto kože in jo najhitreje postara. Lahko mi verjamete na besedo, da je meni osebno zelo žal za nekritično in dolgoletno nastavljanje obraza sončnim žarkom, ki ga zdaj kot posledica krasi kar nekaj hiperpigmentnih madežev (melazme) in tudi kakšna guba več, kot bi bilo to potrebno. Sončni žarki prispevajo k izrazitemu propadanju kolagenskih in elastinskih vlaken, zato se obraz ob nastavljanju soncu hitreje - postara.
A to je le ena, manj nevarna posledica pretiranega sončenja. Kaj bi rekli na veliko bolj nevarno posledico za zdravje, ki se kaže v obliki kožnega raka? Ta je lahko tudi smrtonosen, zato je dobro, da se zdaj, ko še ni prepozno, zavedate, kako lahko s svojim ravnanjem zaščitite sebe, kapital svoje kože in bodoče zdravje.
Iztekajoči se dnevi so bili v znamenju projekta 'Teden boja proti melanomu'. Gre za akcijo osveščanja o dejstvu, da je kožni rak v Evropi v vse večjem porastu, obenem pa ga je mogoče diagnosticirati v zgodnji fazi, saj je edini rak, ki se ga da zaznati že s prostim očesom. Melanom se najpogosteje pojavi pri osebah, starejših od 50 let, kot tudi pri tistih, ki so dalj časa in intenzivneje izpostavljeni sončni svetlobi. Pri enem od šestih posameznikov ogrožene skupine pa se bo v življenju najverjetneje razvil kožni rak. Letošnji projekt svoje poslanstvo nadaljuje pod geslom - Kožni rak lahko opazimo! in s tem lahko rešimo življenje.
Zdravniki dermatologi Aleksandra Dugonik, Borut Žgavec in Larisa Stojanovič
Asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., predsednica Združenja Slovenskih dermatovenerologov, je na nedavni tiskovni konferenci poudarila, da projekt vse od začetka v slovenski javnosti pomembno prispeva k večjemu poznavanju problematike melanoma, zgodnjemu odkrivanju bolezni in uspešnejšemu zdravljenju.
Asist. Borut Žgavec, dr. med. je za uspešno zdravljenje posebej poudaril pomen samopregledovanja kože in izpostavil, da melanom lahko prizadene vsakogar. Prav tako pa ne smemo pozabiti na preventivo, ustrezno zaščito kože pred soncem, tako z izogibanjem soncu kot tudi z oblačili in ustreznimi zaščitnimi sredstvi, sta poudarili asist. Larisa Stojanovič, dr. med. in mag. Ana Benedičič, dr. med., ki je še posebej izpostavila nujnost zaščite najmlajših, torej otrok.
Znano je namreč, da prav v otroštvu in mladosti lahko kožo najbolj ustrezno zaščitimo in preprečimo, da bi nastale najhujše nezaželene posledice, ve pa se tudi, da je pri tistih, ki so bili kot otroci nezaščiteni pred soncem in večkrat opečeni, incidenca kožnega raka višja.
Zato z vsem, kar vem, toplo polagam na dušo: obožujte sonce še naprej, a v zmernih količinah, bolj 'od daleč' in vedno z zaščito! To dobite v vsaki drogeriji ali trgovini in večina izdelkov je zelo dobra in učinkovita, sicer ne bi bili na trgu. Vedno imejte s seboj v torbi, nahrbtniku, peš, na kolesu ali v avtomobilu manjšo embalažo s kremo z UV zaščito in ne pozabite je redno uporabljati na vseh izpostavljenih delih telesa. Posebej prizadevno mažite obraz, dekolte, ramena, roke v celoti in hrbtišča dlani. In uporabite visoko zaščito, vsaj faktor 30! Ta nasvet je zlata vreden in želim si, da bi vse to, kar vem o nevarnosti sončenja sedaj, vedela že v svojih dvajsetih, ne šele z zamudo. Ukrepajte pravočasno!
PS: V naslednjih dneh nas sicer ne čaka prav veliko sonca, kvečjemu ena zoprna ohladitev z dežjem. A poletje bo še dolgo in tudi, ko je sonce skrito za oblaki, deluje na tvojo kožo, ko se sprehajaš v naravi ali delaš na prostem. Zato ne misli, da si na varnem, če ti sonce ne žge kot pečica na kožo!
PPS:  Ne spreglej nagradne igre, ki jo bom imela v naslednjih dneh na blogu in v kateri bom podarila dva super stylish izdelka La Roche-Posay (nemastni fluid s SPF 50+) za zaščito obraza in drugih delov telesa. Krasen za v torbico, predvsem pa dolgoročno koristen 'modni dodatek'!

1 komentar: