četrtek, 29. maj 2014

To poletje brez vnetega mehurja

Za vnetjem spodnjih sečil zboli v življenju vsaj ena od treh žensk. Vnetje mehurja najpogosteje prizadene mlade ženske, ki imajo pogostejše spolne odnose, a tudi starejši ljudje in noseče ženske imajo večkrat težave s tem, vendar zaradi drugih razlogov. Zdravljenje z antibiotiki je večinoma uspešno, značilno za vnetje mehurja pa je, da se rado ponavlja.
Vnetje sečnega mehurja najpogosteje povzroča črevesna bakterija E. coli. Okužbe sečil so pri ženskah pogostejše zato, ker je sečnica pri ženskah zelo kratka, precej krajša, kot pri moškem. Vanjo zato lažje vdirajo bakterije in hitreje pripotujejo do mehurja, kjer potem povzročajo tipične težave. Kot rečeno, je največ vnetij mehurja pri spolno dejavnih mladih ženskah, medtem ko je pri starejših od 65 let, pri moških s povečano prostato in pri sladkornih bolnikih glavni dejavnik tveganja za vnetje mehurja slabše praznjenje mehurja pri opravljanju male potrebe.
Urin, ki zastaja v mehurju, je namreč gojišče bakterij. Nosečnice in porodnice se srečujejo z drugačnimi razlogi: do vnetja mehurja lahko pride tudi zaradi motnje statike medeničnega dna, ko se pojavi začasno ali trajno povešenje medeničnih organov.
Pri začetnih težavah vnetja mehurja si lahko sami pomagamo. Na sluznico mehurja ugodno vpliva denimo uživanje brusnic, pitje brusničnega čaja, naravnih zeliščnih pripravkov za ledvice in mehur, priporočljivo je tudi, da zlasti poleti pijemo več vode in blagih, nesladkanih tekočin, kot ponavadi. Ob tem vsak dan skrbimo za primerno intimno higieno, k boljšemu praznenju mehurja pomagajo tudi okrepljene medenične mišice, ki jih lahko treniramo s t.i. Kegglovimi vajami.
S pogostim pitjem bakterije sproti 'splakujemo' ven iz sečevoda. Če ne pijemo dovolj, postane mehur idealen za razmnoževanje raznih bakterij, ki povzročajo vnetja sečil. Ponavljajoča se vnetja medicina zdravi z dolgotrajnim jemanjem antibiotikov, kar pa ima stranske učinke in tudi bakterije lahko postanejo odporne na antibiotike.
Brusnice so odlične zato, ker preprečujejo lepljenje bakterij na stene urinarnega epitelija. A pomembna je tudi izbira brusnice. Cran-Max brusnice so se izkazale kot bolj učinkovite pri preprečevanju vnetij spodnjih sečil. Cran- Max brusnice najdete v kapsulah Brusnifem iz Medexa, ki jih priporočajo tudi strokovnjaki.Glavna sestavina izdelka Brusnifem so plodovi brusnice Cran-Max, ki vsebuje koncentriran celoten plod brusnice. Uporabljeni so sadež, peške, lupina ter koncentriran sok, pridobljeni s patentiranim postopkom Bio-shield za optimalno učinkovitost. Ta omogoča zaščito bioaktivnih snovi v plodovih brusnice, tako, da se ne morejo razgraditi v želodcu in vstopijo nepoškodovane skozi želodec v tanko črevo, kjer se ob pomoči encimov v času od 12 do 16 ur sproščajo v krvni obtok. Izdelek je v obliki kapsul in zato enostaven in priročen za uživanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar