sobota, 31. maj 2014

Retro in seksi roadster za sodobne čase

Kaj se zgodi, ko sodobna britanskost sreča italijanski okus in svoje pove še nemška tehnologija? Potem pride do zanimive fuzije: ikonska oblika MINI sreča elegantno, atletsko lepoto, interpretirano v sodobnem slogu. BMW Group je to simbiozo med tradicijo in modernostjo te dni predstavil na avtomobilski razstavi Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014 ob jezeru Como, kjer je javnost spoznala prav poseben koncept po imenu MINI Superleggera Vision.
Ekskluzivna interpretacija roadsterja z odprto streho je nastala v sodelovanju med MINI-jem in podjetjem Touring Superleggera, karoserijsko delavnico z bogato tradicijo s sedežem v Milanu. MINI Superleggera Vision je po eni strani klasičen dvosedežnik, kompakten in agilen, ki izraža minimalistično-čustven slog vožnje; po drugi strani njegov električni pogon avtu daje izrazito moderno dinamiko.
V sodelovanju z MINI-jem je Touring Superleggera oblikovalo in izdelalo dovršen študijski model, ki združuje tradicijo klasične karoserijske konstrukcije z avtentičnim britanskim oblikovanjem znamke MINI. Klasična italijanska izdelava karoserije in ročno preoblikovanje pločevine dajeta MINI Superleggera Vision že kar nekoliko čustveno privlačnost.
Oblika je zunaj in znotraj oblikovno ekstremna, kar poudarja vozno dinamiko. V notranjosti najdemo tradicionalno karoserijsko konstrukcijo, kajpak odlične materiale in vrhunsko oblikovanje, podprto z ikonskimi podrobnostmi v MINI slogu. Usnje, aluminij in črn krom delujejo estetsko in čutno. MINI Superleggera Vision ohranja izročilo znamke MINI, ki se je začelo pred 55 leti. Energična in minimalistična oblika uteleša dinamično bistvo vozila. Kar je pri tem modelu posebno, pa je tradicionalno ročno izdelovanje karoserije, združeno s sodobnim oblikovanjem ter okoljsko sprejemljivim električnim pogonom.
Zunanja razmerja kažejo všečno športno sliko: raztegnjen sprednji pokrov, dolgo medosno razdaljo ter kratke previse karoserije. Ker so kolesa nameščena na njenih skrajnih koncih, je iztržek za voznika visoka stopnja agilnosti. Nekaj, kar prav gotovo obožujemo pri avtih znamke MINI, saj si to značilnost delijo. Zaradi pomika potniške celice nekoliko bolj nazaj je rezultat še bolj dinamičen videz vozila. Gre za avto, o kakršnem bi v lahkotnih in neobremenjenih 60. letih lahko samo sanjali. V njem si predstavljam sodobnega Stevea McQueena, kako lagodno križari po francoski rivieri, nato pa pritisne na pedalo za plin in oddrvi po elegantnih serpentinah navzgor med griče, posejane z dišečimi pinijami.
Vsekakor bi bil všeč tudi novodobnim uživačem življenja in zato na sprednjem delu MINI Superleggera Vision ne manjkajo tradicionalne oblikovne ikone MINI-ja, kot sta okrogla žarometa in šesterokotna rešetka hladilnika. Športno dimenzijo avtomobila poudarijo široka kolotečina in zunanji deli pokrovov koles. Da je vse skupaj le še bolj erotično, poskrbijo klasične črte na sprednjem pokrovu MINI-ja, ki pa so tokrat reliefno vtisnjene in dajejo 3-D učinek, skupaj s poliranimi poudarki v aluminiju pogled na pokrov deluje že kar filmsko. Pri ogledu s strani nam v oči pade značilna “Touring” črta, ki obdana z napetimi, gladkimi površinami sledi preciznemu, dinamičnemu gibanju vse od sprednjih koles pa do zadka, ki ga krasita še privlačna žarometa v slogu britanske zastave.
Konceptni model je pravi poklon mojstrstvu ročnega dela in večdesetletnim izkušnjam podjetja Touring Superleggera (ki že od leta 1926 slovi po prefinjenih, lahkih karoserijah športnih avtomobilov) na področju konstrukcije karoserije. Kot je dejal Louis de Fabribeckers, vodja oblikovanja pri Touring Superleggera, so v tem vozilu žrtvovali vso nepotrebno opremo ali okrasje, da se preko lahkotnosti in učinkovitosti karoserije ter notranjosti pridobi zmogljivost, dodali so tipični italijanski pridih v sorazmerjih in pasni črti karoserije. Kar se barve tiče, so ustvarili nov odtenek Como Blue, ki s skoraj tekočim učinkom simbolizira poroko klasike in sodobnosti. Rezultat je navdušujoč in svetovljanski, kajne?
Za zdaj je to konceptno, študijsko vozilo, čeprav se že šepeta o tem, da bo čez leto, dve ali morda tri vozilo že nared za proizvodnjo (a tudi v tem primeru bo šlo za nišni model in ne vozilo za širše množice). In takrat, upajmo, se tudi pri nas najde nekaj šarmantnih voznikov, ki z enim očesom zrejo v preteklost in imajo roke trdno na volanu prihodnosti, ter si ga bodo poželeli za svojega. Ne glede na to, ali bo na pedal pritiskalo moško ali žensko stopalo, vem, da bo MINI Superleggera Vision pritegnil veliko pogledov, ko bo skoraj neslišno zdrsnil mimo. Spomnil nas bo na dobre stare čase - a na nov, še boljši način.

Ni komentarjev:

Objavite komentar