sreda, 27. november 2013

Skrinja je polna zgodb...

Ideja za Skrinjo, trgovinico z izdelki domače obrti, je leta 1992 zaživela v Vetrinjskem dvorcu pod vodstvom Božice Hrašovec. Mariborčanom se je priljubila Oma, takorekoč 'maskota' trgovine, vedno zgovorna in polna zgodb ter dobrih nasvetov. Vsi v družini so bili povezani z delom v trgovini.
Čez leta so odprli novo trgovino na Gosposki 28, kjer so najprej prodajali umetniški material. Za Mariborčane so organizirali predstavitve različnih ustvarjalnih tehnik in tečaje, npr. slikanja na svilo in oblikovanja gline. Skrinja je postala prepoznavna, cenjena.
Pred dvema letoma (2011) sta lastnici trgovine postali Kaja in Iris Hrašovec (na sliki zgoraj). Kaja je bila najprej še vedno globoko v študiju arhitekture, zato je trgovino prepustila bolj umetniško usmerjeni sestri, ki je že zaključila študij fotografije. Iris se je z vnemo lotila preurejanja, s trgovino je skušala povezati še dogodke ter želela predstaviti svojo umetniško vizijo v sosednji Galeriji, ki jo je odprla lani s svojo fotografsko razstavo 'Lepotica s pomarančami'. Kaja se je medtem lotila prenove dvorišča s čopičom ter oblikovanja plakatov za Skrinjo.
S pridružitvijo Gosposke 28 k Živim dvoriščem je Iris želela Skrinjo povezati v širši krog umetnikov in občudovalcev lepega. V novembru so po uspešno izvedeni prenovi podhoda študentov ahitekture v sodelovanju s trgovino Tijuana ter studiem Birka prižgali pletene lampijončke, ki bodo greli srca še ves december.
Ko boste v mrzlih predprazničnih dneh hiteli skozi tiho Gosposko ulico - nekoč glavno nakupovalno ulico v Mariboru, ki jo je zdaj žal izrinil nakupovalni center - se spomnite na toplo domačnost ter prijeten vonj po potpuriju, ki je vedno preveval Skrinjo, zavijte pri številki 28 v podhod, okrašen s pletenimi lampijončki, nato pa krenite desno po stopnicah, pritisnite na kljuko tretjih vrat. Tam vas v travnato zeleni sobi spominjajo na prijetne dneve pomladi, vi pa boste morda na policah našli darilo, primerno za vaše najdražje, ki še vedno znajo ceniti vse, kar je lepo, preprosto in ima dušo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar